Het is opmerkelijk, nietwaar?
Hoe het lijkt alsof anderen er geen moeite mee hebben om hun grenzen aan te geven of "Nee" te zeggen. Hoe doen ze dat? En waarom lukt het mij niet?
Deze vragen hebben jarenlang door mijn hoofd gespookt. Steeds meer raakte ik geïnteresseerd in wat anderen anders deden en hoe ze met grenzen omgingen. Ik begon mensen op een andere manier te observeren en stelde mezelf één vraag: "Wie ben je (écht!), waarom doe je wat je doet en hoe komt het dat je het doet op de manier zoals je het doet?" Deze vraag hield me zo bezig dat ik in 2014 besloot te starten met een opleiding Toegepaste Psychologie. Hoewel ik de studie niet heb afgerond (waar ik later op terugkom in een andere column), heeft het me veel tools en inzichten gegeven in mijn persoonlijke reis. Ze zeggen niet voor niets dat alles wat je leert, eerst bij jezelf moet toepassen. Voor ik het wist, stond ik dagelijks voor de spiegel van de waarheid. Wat een achtbaanrit is het geweest sinds dat moment!
Terwijl ik naar anderen keek, begon ik ook naar mezelf te kijken. Ik ben een Virgo en als je ons goed kent, weet je dat we onze eigen grootste criticus kunnen zijn. Het ging bij mij zo ver en zo diep, en waar ik dacht dat ik dichter bij het antwoord kwam, leek het tegelijkertijd alsof ik verder weg dreef. Ik werd mijn eigen vijand. Niets was goed genoeg en alles moest beter. Na vele momenten van "feeling lost", "self doubt" en "self judgement" viel na bijna 20 jaar van soul searching eindelijk het kwartje. Ze houden van zichzelf! Deze mensen hielden oprecht gewoon van alles aan zichzelf, zowel het goede als het minder goede. Net zoals onvoorwaardelijke liefde voor bijvoorbeeld jouw ouders of jouw kinderen, maar nu dan voor jezelf.
Zelfliefde is een essentieel onderdeel van ons welzijn. Het gaat om het koesteren van onszelf, onze geestelijke en lichamelijke gezondheid en ons emotioneel welzijn. Een belangrijk aspect van zelfliefde is het vermogen om grenzen te stellen. Grenzen werken als een beschermend schild dat ons helpt onze eigen ruimte en waardigheid te bewaken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want waar begin je en wat doe je precies? Want hoe vaak heb je "nee" gezegd? En als je dat wel hebt gedaan, heb je vast ook een uitleg gegeven waarom het niet kon. Dit komt doordat we nog te vaak bezorgd zijn over wat anderen van ons zullen denken of hoe ze zullen reageren. Ik maakte me altijd zorgen over hoe anderen zich zouden voelen en de combinatie met mijn gevoel voor empathie heeft gemaakt dat dit meerdere malen mijn valkuil is geweest. Toch is het aangeven van onze grenzen, zonder excuses, een ultieme daad van zelfliefde en die kunnen we allemaal ontwikkelen.
Door liefde voor jezelf te hebben zorg je ervoor dat jij jezelf respecteert, jouw eigen behoeften erkent en ook jouw eigen ruimte bewaakt. Het is een krachtige manier om voor jezelf op te komen en jouw eigen waarde te erkennen. Het stellen van grenzen zonder excuses begint met het kennen van onze eigen behoeften en waarden. Het gaat erom dat wij in eerste instantie weten wat voor ons belangrijk is en wat we wel of niet acceptabel vinden in het omgaan met anderen. Dit vereist zelfbewustzijn en zelfreflectie. We moeten onszelf in hart en ziel leren kennen, onze eigen gedachten, gevoelens en grenzen begrijpen en, nu komt het, accepteren. Dit betekent dat we onszelf de ruimte moeten geven om authentiek te zijn en eerlijk te zijn tegenover onszelf.
Duidelijk en assertief communiceren zijn enorm belangrijk in het aangeven van grenzen. Het betekent dat we onze behoeften, grenzen en standpunten op een respectvolle en directe manier uiten, zonder ons te verontschuldigen of ons schuldig te voelen. Zo geven we aan onszelf een seintje dat we onze eigen ruimte en waardigheid beschermen zonder angst voor afwijzing of conflict. Dit geeft aan dat we onszelf serieus nemen en ons eigen welzijn op de eerste plaats stellen. Het stellen van grenzen zonder excuses kan uitdagend zijn, vooral als we gewend zijn om altijd aan de behoeften van anderen te voldoen of onszelf weg te cijferen. Maar het is een essentieel onderdeel van zelfliefde. Het betekent dat we onszelf de waarde toekennen die we verdienen en onze eigen grenzen respecteren. Het betekent dat we onszelf toestaan om authentiek te zijn, onze eigen behoeften serieus te nemen en ons niet schuldig te voelen voor het stellen van grenzen.
Als jij je ook eens hebt gevoeld zoals ik, weet dan dat het stellen van grenzen zonder excuses een krachtige en liefdevolle daad is. Het stelt ons in staat om onze eigen gezondheid en welzijn op de eerste plaats te zetten, en om onszelf te beschermen tegen situaties die ons niet dienen. Het kan ons helpen om onze eigenwaarde te versterken en te zorgen voor een gezonde balans tussen geven en ontvangen in onze relaties. Het is geen egoïstische daad, maar eerder self-care en het tonen van respect naar jezelf. Dus laten we stoppen met excuses maken en leren om onze grenzen met liefde en respect aan te geven. Want grenzen aangeven zonder excuses, dat is ware zelfliefde!
I choose to enjoy the journey, the destination is just a result. ~ Ivory ✨
📸 by Pebbo. ❤️
Check these out